Community art

Community art is een overkoepelende naam voor artistieke en creatieve projecten die een sociaal doel hebben voor een groep mensen. Theater is een van de mogelijkheden. Maar er is meer. Soms past een andere uitingsvorm beter bij het doel of de deelnemers. Door samen te werken, te brainstormen en te organiseren zijn er tal van mooie oplossingen en projecten gerealiseerd.

Hieronder een paar voorbeelden:


100% Molenwijk - Laaktheater

Een oude stadswijk in Den Haag, samengeperst tussen Laakhaven en Rijswijk. Je rijdt er vaak langs, maar ga je er ook weleens kijken?

Samen met Iris de Ruiter (taalkunstenaar) ben ik met een rugzak op de rug de wijk ingetrokken. We spraken de bewoners aan, keken in de oude fotoalbums, fietsten mee met de fietsclub en bezochten menig (cultureel) feest. 
Dat resulteerde in een reisgids over de wijk die we samen met de bewoners maakten. Deze presenteerden we tijdens een open dag en mede hierdoor ontstonden boeiende contacten en kennismakingen met de diverse culturen.

Wij waren onder de indruk. Klik hier voor de reisgids

Opdrachtgever: Laaktheater
Samen met: Iris de Ruiter en de wijkbewoners.


Thuis in Leiden Noord - Libertas

Leiden Noord heeft binnen een relatief korte periode een flinke metamorfose ondergaan. De karakteristieke wijk die vooral bekend stond om z’n kleine arbeiderswoningen en de hechte gemeenschap, is in een paar jaar tijd uitgegroeid naar een moderne wijk, met hoogbouw en bewoners uit alle windstreken. Ook zijn er nieuwe scholen, straten, winkels en ontmoetingsplekken. Hoe zorg je er dan voor dat iedereen zich thuis voelt in een wijk die voor de één splinternieuw is en voor de ander onwennig aanvoelt door de ‘nieuwe jas’.

Als projectleider ontwikkelde en organiseerde ik de activiteiten. De kinderen maakten op school litho's van de plek waar zij zich thuis voelen. De moeders schreven gedichten er werd een object gemaakt voor de expositie en ook oude foto's afgestoft en opnieuw genomen.

Opdrachtgever: Wijkacademie o.l.v. Libertas
Samen met: Astrid Vlasman, Dorothée Albers, Bram Pater, Mieke van Duijn en Manouk de Graaf


Geef het door – LUMC 

Wat leert de huidige generatie over gezondheid van de vorige generaties? Het LUMC was benieuwd naar de effecten van Community Art. Helpt het om met elkaar op een positieve en creatieve manier over gezondheid en welzijn te praten?
Als projectleider bedacht ik het project ‘Geef het door’, waarin families lieten zien wat voor hun belangrijk is. Het resultaat: mooie foto’s van trotse families en inspirerende voorbeelden.
De kinderen schreven gedichten over stoere vaders op de fiets en liefdevolle grootouders in de tuin en in de keuken. De winnende gedichten werden gedrukt op ansichtkaarten. ‘Geef het door...’

Opdrachtgever: LUMC
Samen met: Anya van Welzijnskwartier Katwijk, Natacha Hulsenbosch en Iris de Ruiter